6.08.2018

Kapı Kilitleri ve Kilit Sistemleri



Kapı kilitleri, evlerin ve odaların iç ve dış sınırlarını belirleyen her türlü kapının önemli ölçüde güvenliÄŸini saÄŸlayan ve koruyan kilit mekanizmalarıdır. Önemli ölçüde gizlilik ve güvenlik vaat eden bu açılır ve kapanır, yani kilitlenir sistemler çoÄŸunlukla yaÅŸam alanlarımız olan evlerimizi evde olmadığımız vakitlerde güvenceye alarak hırsızlar için caydırıcı bir rol üstlenmektedir.

Kapı kilitleri

Ä°nsanlar tarafından tahminen 4000 yıldır kullanıldığı düÅŸünülen kapı kilitleri anahtar gibi fiziksel bir nesneyle açılabildiÄŸi gibi, son yıllarda akıllı ev teknolojileriyle birlikte geliÅŸerek ÅŸifre ile de açılabilir mekanik ve elektronik sistemler diye ikiye ayrılmaya baÅŸlamıştır.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan numaralı ve ÅŸifreli kilitler Çinliler tarafından bulunmuÅŸ ve günümüze kadar varlığını korumuÅŸtur. Modern kilitlerin üretimi ise 1750’li yıllara dayanmaktadır.

Kapı kilitlerinin çeÅŸitleri

Kapı kilitleri bulunduÄŸu yer bakımından ikiye ayrılır. Kapı ya da kapak üzerine yerleÅŸtirilerek sabitlenmiÅŸ düzenekler ÅŸeklindeki kilitler ve kilitlenecek nesne üzerine yapay bir müdahale ile takılan asma kilitler. BulunduÄŸu yerin yanı sıra kilitler pek çok bakımdan birbirinden farklılaşır. Kilitlerin ayrımında temel alınan belli kriterler vardır: rengi (sarı-saten), mandal tipi (mandallı-mandalsız), anahtar sayısı (3-5), alarm tipi (alarmlı-alarmsız) gibi.

Kilitler kilitlerin açılış ÅŸekline göre de farklılık gösterir. Anahtar veya düÄŸmelerle açılan kilitler düÄŸmelerine göre kendi içinde basmalı, dönmeli gibi farklı açılış mekanizmalarına göre kategorilere ayrılır.

Kilitlerin saÄŸlamlaÅŸmasını etkileyen unsurlar anahtar deliÄŸi, anahtar yolu ve anahtarların hassasiyetidir. Tüm bu unsurlar kusursuz bir ÅŸekilde bir araya geldiÄŸinde kilit saÄŸlam demektir. Bir baÅŸka deyiÅŸle bu kusursuzluk kilidin baÅŸka anahtarla açılmasını kolay kolay mümkün kılmaz.

Kapı kilitleri

Kapı kilitleri

Kapı kilitlerinin ana yapısı

Kapı kilitleri gövde denilen bir kilit ve bu kilidi yani gövdeyi hareket ettiren yardımcı bir eleman grubundan oluÅŸur. Bu yardımcı eleman grubuna kısaca “anahtarlama” grubu da denilmektedir. Anahtarlama grubu esas olarak kilit sistemini kontrol etmeye yarar.

Gövde ve anahtarlama grubu da kendi içinde alt türlere ayrılır ve ikisinin farklı kombinasyonlarından kullanım yeri ve amacına göre pek çok farklı kilit elde edilebilmektedir.

Gövde (kilit); sürgülü kilit, kancalı kilit, merkezi kilit, tirajlı kilit, PVC kilit, elektrikli kilit gibi farklı alt türlere sahiptir.

Anahtarlama gurubu (silindir); bilyalı anahtar, Yale tipi yaprak anahtar, pantograf anahtar, bilyeli-pantograf anahtar gibi alt türlere sahiptir.